0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

ROŠ HAŠANA

 
Publikuota: 2024-10-09
Prieš Roš Hašaną vienas rabinas su savo mokiniais studijavo Talmudą, kai į duris pasibeldė elgeta. Norėdamas pelnyti nedidelį pinigėlį šventei, svečias pasiteiravo, ar namuose nereikėtų ko nors sutaisyti. Draugija buvo susibūrusi tokiu rimtu reikalu, tad nenorėdamas gaišti laiko rabinas paslaugos atsisakė:
– Ne, pas mus nieko nereikia taisyti.
Elgeta išėjo. Po kelių akimirkų rabinas susiėmė už galvos ir šūktelėjo:
– Ką aš pasakiau?! Kaip namuose, taip ir žmoguje visada atsiras ką pataisyti. Kad ir koks teisuolis esi, visada gali ką nors savyje pagerinti.
 
Anot edukatorės Nataljos Cheifec, tokia ir yra Roš Hašanos idėja. Ji neturi nieko bendra su Vakarų pasaulyje švenčiamais Naujaisiais. Per žydų naujuosius metus sprendžiami žmonių likimai. „Ne veltui Roš Hašana vadinama „baimės ir drebulio“ švente, nes nežinia, kuris žmogus bus įrašytas į Gyvybės knygą, o kuris, neduokdie, – į tą kitą“, – sako edukatorė.
 
Šiai šventei reikia ruoštis visus metus, paskutinėmis dienomis ką nors pakeisti per vėlu. Tačiau yra 10 dienų tarp Naujųjų ir Jom Kipuro, Teismo dienos, kai nuosprendis dar gali būti pakeistas, jei Aukščiausiasis mato žmogaus atgailą.
 
Kaip užsitarnaujamas palankus nuosprendis? Studijuojant Torą, meldžiantis, teikiant labdarą ir išmaldą ir atgailaujant. „Turime labai giliai analizuoti savo mintis, žodžius, veiksmus, pasakytus ir padarytus praėjusiais metais, ir suprasti, kas buvo ne taip. Turime atsiprašyti vieni kitų. Ir atkreipti dėmesį į kurią nors neigiamą savo savybę, kad ir menkutę, ir pasistengti per metus ją pašalinti“, – sako Natalja. Kitaip tariant, kiekvienus Naujuosius metus žmogus turi sutikti būdamas geresnis nei pernai.
 
Natalja Cheifec
Šiemet pasitinkami 5785 metai. Jie skaičiuojami nuo pasaulio sukūrimo šeštosios dienos, kai buvo sukurtas pirmasis žmogus Adomas. Roš Hašana pradedama švęsti tišrio (rugsėjo ir spalio sandūros laikas) pirmąją dieną sutemus. Pagal žydiškąjį kalendorių šventė švenčiama kasmet tuo pačiu metu, nevienodumo įspūdis kyla tik laiką seikėjant grigališkuoju kalendoriumi.
 
Per Roš Hašaną vilkimi balti arba šviesūs drabužiai. Ant šventės stalo turi būti: granatas, nes jis turi 613 sėklyčių – tiek, kiek prievolių Šv. Rašte; apvali pynutė (chala), simbolizuojanti gyvenimą, kuris neturi nei pradžios, nei pabaigos; žuvies galva, nes Roš Hašana ir reiškia „metų galva“; žuvis, nes jei gyvensime pagal Torą, Visagalis mūsų pagausins kaip žuvų vandenyje; obuoliai ir medus, kad metai būtų sveiki ir malonūs.
 
 
Iliustracijoje naujametis sveikinimas su šeimos nuotrauka. XX a. 3 deš. – XX a. 4 deš. VGŽIM archyvas
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti