0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

ICCHOKUI MERUI – 90: „AŠ KAIP MALDĄ TARIU JŲ VARDUS“

 
Publikuota: 2024-10-08
Prieš 90 metų spalio 8-ąją Kelmėje gimė Icchokas Meras – rašytojas, savo kūriniuose jautriai ir giliai nagrinėjęs žydų ir lietuvių kultūrų, istorijos, atminties, žmogaus egzistencijos, moralės klausimus.
 
Icchokas Meras vaikystėje išgyveno Holokaustą, prarado šeimą ir buvo išgelbėtas lietuvių šeimos. Asmeninė patirtis padarė didelę įtaką kūrybai, leido rašytojui autentiškai ir jautriai perteikti Antrojo pasaulinio karo tragediją, Katastrofą ir jos pasekmes.
 
Mero knygose svarstoma, kas yra žmoniškumas, kaip žmogus reaguoja į neįsivaizduojamas sąlygas ir kokią kainą moka už savo pasirinkimą. Anksti patyręs, kas yra netektis ir kas – užmarštis, rašytojas kūryboje ir visuomeninėje veikloje sau kėlė tikslą – prisiminti ir priminti.
 
Šiemet sukanka 20 metų jo inicijuotam reikšmingam sumanymui – priminti Lietuvai ir pasauliui žydų gelbėtojus, Pasaulio tautų teisuolius.
 
„Aš kaip maldą tariu vardus tų žmonių, pažįstamų ar nepažįstamų, kada nors matytų ar neregėtų, kurie visoje Lietuvoje, miestuose ir miesteliuose, kaimuose ir bažnytkaimiuose, nepaisydami žiauraus teroro, gelbėjo pasmerktuosius mirti“, – rašė Icchokas Meras.
 
***
Apie Icchoko Mero ilgametį glaudų bendradarbiavimą su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi, jo asmeninę gelbėjimo istoriją kviečiame pasiklausyti trečiadienį, spalio 9-ąją, 15 valandą muziejininkės Renatos Titovienės ekskursijoje Žydų gelbėjimas Lietuvoje ir Icchoko Mero šeimos istorija Samuelio Bako muziejuje Naugarduko g. 10.
 
Rašytojo asmenybei skirta ir ekskursija anglų kalba Tour "Itzchok Meir`s Remarkable Rescue Story" Samuelio Bako muziejuje sekmadienį, spalio 13-ąją, 12 valandą.
 
Kitą sekmadienį, spalio 20-ąją, 14 valandą Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejuje muziejininkė Aušra Rožankevičiūtė ir edukatorė Gintarė Žuravliovaitė skaitys paskaitą „Lygiosios trunka amžinybę. Icchoko Mero 90-mečiui“. Išsamiau apie renginį: https://tinyurl.com/prf33sda
 
Icchokas Meras. Fridos Meras piešinys
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti