0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

MUZIEJAUS PARODA ESTIJOJE

 
Publikuota: 2024-10-03
Rugsėjį Estijoje buvo minimos Klogos koncentracijos stovyklos likvidavimo metinės. Stovykloje buvo nužudyti ir Lietuvos žydai, atvežti likvidavus Vilniaus getą. Minint rugsėjo 23-iąją, Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, Lietuvos ambasadorės Estijoje Raimondos Murmokaitės iniciatyva ambasadoje Taline buvo eksponuojama @Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus kilnojamoji paroda „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“.
 
Pristatydama išsigelbėjusių Lietuvos žydų vaikų istorijas ambasadorė Raimonda Murmokaitė jautrioje kalboje prisiminė ir talentingą Lietuvos poetę Matildą Olkinaitę, kurią kartu su jos šeimos nariais vietiniai nacių kolaborantai žiauriai nužudė 1941-ųjų vasarą. Išliko Matildos eilėraščių sąsiuvinis, jį paslėpė Panemunėlio klebonas Juozapas Matelionis, bandęs gelbėti Olkinų šeimą.
 
Po daugelio metų Panemunėlio bažnyčios vargonininkas Alfredas Andrijauskas perdavė Matildos eilėraščių sąsiuvinį profesorei Irenai Veisaitei, kurios išsigelbėjimo istorija pristatyta parodoje „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“.
 
Pristatydama parodą, ambasadorė Raimonda Murmokaitė sakė: „Taip susijungė du likimai: Matildos, jauno nužudyto talento, ir prof. Irenos Veisaitės, didžios širdies intelektualės, visą gyvenimą persekiojamos prisiminimų apie tai, ką patyrė per Holokaustą.
 
Matildai buvo vos 19, kai ją nužudė. Niekada nesužinosime, kokia didžia poete ji galiausiai būtų tapusi. Niekada nesužinosime, kiek daug talentingų menininkų, mokslininkų, išradėjų ir tiesiog gerų, malonių, dosnių žmonių žuvo dėl siaubingos neapykantos mašinos, kuri tvyrojo per Holokaustą.
 
Tačiau turime žinoti pakankamai, kad užtikrintume, jog antisemitizmas ir neapykanta daugiau niekada neprasiskverbtų į mūsų visuomenę ir protus.
Ypač šiandien, kai antisemitizmas vėl kelia savo bjaurią galvą. Ypač šiandien, kai daugelis tų, kurie patyrė Holokausto siaubą ir išliko gyvi, palieka mus ir patys nebegalės papasakoti savo istorijų – turime tai prisiminti ir užtikrinti, kad tai niekada nepasikartotų.“
 
Atidarant parodą Lietuvos ambasadoje Estijoje dalyvavo įvairių šalių diplomatai, ministerijų pareigūnai, Estijos žydų bendruomenės vadovė Alla Jakobson, Estijos žydų muziejaus direktorius Genadii Gramberg. Planuojama šią parodą eksponuoti ir Estijos žydų bendruomenės centre.
 
Parodos „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“ kuratorė – muziejininkė tyrėja Danutė Selčinskaja.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti