0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Idos Chwoles ir Richardo Bilano paroda „Pozityvas – negatyvas“

 
Publikuota: 2024-08-26
Juos vienija Lenkija, Prancūzija ir žydiškos šaknys, tačiau jų gyvenimo patirtis skirtinga. Juos vienija meninės raiškos poreikis, tačiau skiriasi jų kūrybos priemonės. Juos sieja juoda ir balta, pozityvo ir negatyvo spalva, tačiau į pasaulį jie žvelgia kiekvienas savaip: rugsėjo 6 dieną Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejuje atidaroma žymaus litvakų tapytojo Rafaelio Chvoleso anūkės, Paryžiuje gyvenančios Idos Chwoles, ir iš Lenkijos kilusio menininko Richardo Bilano paroda „Pozityvas – negatyvas“.
 
Parodą sudaro 45 Idos Chwoles fotografijos ir 38 Richardo Bilano kūriniai: 8 tapybos drobės, 17 audinių ir 13 papjė mašė skulptūrų. Abiejų menininkų dėmesio centre – žmogus, jo psichikos ir fizinė būklė, santykis su aplinka, įsijautimas į atliekamą vaidmenį.
 
Nors pasaulyje nuo XX a. dominuoja fotografija, tačiau tapyba tebėra gyva, ir abi technikos gali be jokios trinties egzistuoti drauge net mažoje erdvėje. Šios meninės išraiškos priemonės, būdamos skirtingos, papildo viena kitą – drauge sukuria naujų, žiūrovą įtraukiančių kokybių.
 
Dar būdama maža mergaitė, Ida aistringai domėjosi fotografija, kiek kuklesne už tą mediją, kuria disponavo jos senelis, dailininkas Rafaelis Chwolesas. Žiūrėjo į jo paveikslus, nutapytus toli nuo mylimo Vilniaus. Dabar senelio paveikslai nuolat eksponuojami Vilniuje, o Idos fotografijos bus rodomos visai šalia, gretimoje salėje.
 
„Jos nuotraukos yra kruopščiai apgalvotos kompozicijos, emocijų ir tyrinėjimų rezultatas. Ir objektai: žmonių veidai, figūros, judesys, susikaupimas, skubėjimas, smalsumas – visa, kas atsiduria kadre ir sustingsta. Žmogus yra Idos pasaulio centre, jis laikomas tiesiog duotybe. Interpretaciją to, ką „pastebėjo“ jos fotoaparatas, ji palieka žiūrovo juslinei patirčiai“, – teigia parodos kuratorė Katarzyna Moskała.
 
Richardo Bilano kūryba – nuoseklių gyvenimo patirčių sluoksniavimasis ir persipynimas. Prisidengęs pasakiškomis, efemeriškomis, vaikišką dailę primenančiomis formomis ir pavidalais, menininkas žiūrovui atskleidžia praeities demonus – personažus, vietas, įvykius.
 
Viena svarbiausių Bilano vaikystės patirčių ir prisiminimų buvo cirkas, jo magiškas pasaulis skleidžiasi menininko darbuose. „Bilanas savo kūryboje yra tikras ir kaip žmogus, ir kaip menininkas. Jis pats kartoja, kad būti menininku – tai nuolat atgimti iš naujo“, – tvirtina kuratorė.
 
Ida Chwoles gimė 1973 m. Paryžiuje, Sorbonos universitete studijavo istoriją. Surengė parodas Paryžiuje, Lione, Vilniuje, Torunėje. Ieškodama portretų ir žvilgsnių, fotomenininkė keliauja po Europą, Senegalą, Maroką, Tunisą, Izraelį, Turkiją, Vietnamą, Tailandą, Armėniją, Sakartvelą.
 
Richardas Bilanas gimė 1946 m. Krokuvoje, vaikystę praleido Kłodzko mieste. 1968 m. išvyko iš Lenkijos ir apsigyveno Izraelyje, studijavo taikomąją grafiką prestižinėje Becalelio menų ir dizaino akademijoje Jeruzalėje. Dalyvavo Jom Kipuro kare. Parašė autobiografiją „Ejruw“, išleido 2 poezijos rinkinius.
 
Nuo 1975 m. gyvena Paryžiuje. Piešia, lipdo, kuria grafiką, rašo poeziją ir apsakymus, surengė dešimtis parodų Prancūzijoje, Izraelyje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, JAV, Anglijoje.
 
 
Paroda „Pozityvas – negatyvas“ Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejuje veiks iki gruodžio 2 dienos.
 
Parodos organizatoriai:
Torunės universiteto muziejus
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus
 
Parodos partneriai:
Lenkijos institutas Vilniuje
Torunės universiteto bibliotekos Emigracijos archyvas 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti