0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

07.28: Paskaita „Tarp Paryžiaus ir Niujorko: Lipšicas ir Arbit Blatas“

 
Publikuota: 2024-07-22
Renginio data: 2024 07 28 Visi renginiai
Skulptorius kubistas Žakas Lipšicas ir savitą tapybos raišką atradęs Arbit Blatas – du menininkai iš Lietuvos, susitikę Paryžiuje, vėliau – Niujorke. Apie jų bičiulystę ir sukurtus vienas kito portretus liepos 28-ąją, sekmadienį, 14 val. Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejuje Pylimo g. 4A pasakos muziejininkė, parodų kuratorė Aušra Rožankevičiūtė.
 
„Tik Lipšico dėka pirmaisiais metais Niujorke nesijaučiau izoliuotas“, – rašė Arbit Blatas, dar vadinamas paskutiniuoju École de Paris judėjimo atstovu. „Mielas žemieti“, – meiliai į bičiulį iš gimtosios Lietuvos kreipdavosi Lipšicas.
 
Jiedu susitiko 1930-ųjų Paryžiuje, svaiginančiame galimybėmis, kūrybos laisve, drąsa, pripažinimu. Ir 1941-ųjų Niujorke, tapusiame prieglobsčiu, o vėliau ir antraisiais namais karo pabėgėliams, kuriems iš naujo teko įrodinėti, ko yra verti.
 
Ilgi pašnekesiai apie kūrybą, Lietuvą neretai vykdavo studijose eskizuojant vienas kito portretus, kartais geriau nei žodžiai perteikiančius jųdviejų emocinę būseną, išgyvenimus.
 
Litvakų muziejuje liepą ir rugpjūtį turėsite unikalią galimybę susipažinti su Lipšico eskizais skulptūroms ir Arbit Blato sukurtais Lipšico ir jo šeimos narių portretais.
 
Iliustracijai panaudota nuotrauka iš knygos „Lipchitz: Les années françaises de 1910 à 1940“.
 
 
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti