0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Atidaryta paroda „Pasakiška Prancūzija: Augustino ir Raimondo Savickų pėdomis“

 
Publikuota: 2024-06-25
Liepos 2 dieną 18 valandą Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejuje Pylimo g. 4A atidaroma paroda „Pasakiška Prancūzija: Augustino ir Raimondo Savickų pėdomis“.
 
Jos ašis – Augustino ir Raimondo Savickų 1989 metų kelionė į Prancūziją, kuri tarsi atnaujino jų ryšius su Prancūzijoje ir užsienyje gyvenančiais litvakų menininkais.
 
„Prisiminkime 1989-uosius. Man tai apskritai buvo pirma kelionė į Vakarus. Galva svaigo nuo visko: pradedant bananais, kurių gali laisvai nusipirkti, ir baigiant Pompidou centru, kur mačiau Chaimo Sutino ir Žako Lipšico darbus su užrašu, kad jie – iš Lietuvos, litvakai. Mes su tėvu tiesiog apsiverkėme“, – atidarant parodą kalbėjo vienas jos autorių tapytojas Raimondas Savickas. 
 
Visą mėnesį Savickai praleido Prancūzijoje seno draugo dailininko Rafaelio Chvoleso draugijoje, susitiko su kolega Moše Rozentaliu, grožėjosi tuo metu veikusia Chaimo Sutino paroda, aplankė tėvo ir senelio rašytojo Jurgio Savickio vilą, kurią šis savo tėviškės atminimui buvo pavadinęs „Ariogala“, ir amžinojo poilsio vietą Rokbriun Kap Marteno kapinėse.
 
Kelionei į Prancūziją Savickai gavo kvietimą iš Aleksandro Faino, kuris buvo išgelbėtas per Holokaustą, Jurgis Savickis paslėpė jį savo viloje Žydrojoje pakrantėje. Deja, Fainas mirė prieš Savickams atvykstant į Prancūziją. 
 
Augustinas Savickas paliko unikalių atsiminimų apie viešnagę, ją įvardijo kaip „pasakišką 1989 metų kelionę Prancūzijoje ir Soutine Chartres“.  
Tėvo rankraščius papildė sūnaus Raimondo darytos nuotraukos.
 
Augustino Savicko nuomone, kelionė buvo svarbi dėl epochos konteksto ir sutiktų žmonių. Vienas jų – Rafaelis Chvolesas, kurio vardu pavadintame muziejuje dabar ir susitinka abiejų menininkų kūryba. 
 
„Žinoma, jei ne mano senas prietelis iš Vilniaus Rafailas Chvolesas, gyvenantis Paryžiuje, tai mes nieko nebūtume ir pamatę... (Ačiū Tau, mielas Rafaile!)“
 
Vizitas į Prancūziją tapo susitikimu su litvakų daile. Viešnagėje menininkus sužavėjo Chvolesų šeimos svetingumas. Graudino tai, kad sutikti žmonės atvirai didžiavosi esą litvakai. Visi drauge aplankė tarptautinę parodą, kurioje tada buvo eksponuojami ir Savicko darbai. Pasisekė pamatyti Chaïmo Soutine`o ir Jacques`o Lipchitzo kūrinius.
 
Savickų viešnagės proga į Prancūziją iš Izraelio atvyko senas Augustino Savicko bičiulis iš Marijampolės kilęs dailininkas Mošė Rozentalis. 
 

Parodoje Rafaelio Chvoleso muziejuje Pylimo g. 4A eksponuojami Jurgio Savickio, Algirdo Savickio, Augustino Savicko, Raimondo Savicko ir Ramunės Savickaitės darbai. Paroda veiks iki rugpjūčio pabaigos, planuojamos lankytojų ekskursijos.

Iliustracijoje VGŽIM Ekspozicijų skyriaus vedėjas dr. Aivaras Poška, Birutė ir Raimondas Savickai.

Renginio nuotraukos – Dovilės Čypaitės-Gilės ir Mindaugo Kluso.

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti