0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

Muziejus dėkoja už Gladys Mayers perduotą palikimą

 
Publikuota: 2024-06-10
Vykdydamas testamentinę valią, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus praneša, kad gavo 10 000 Kanados dolerių (apie 6600 eurų) dydžio testamentinio palikimo dalį. Gladys Betsie Mayers iš Toronto (Ontarijo provincija, Kanada) palikimą muziejui perduoda jos senelio Isaaco Zackono, jos tėvų Isaaco Gelbo ir Sophie Gelb, gimusių Lietuvoje, garbei ir atminimui.
 
Gladys Betsie Mayers per 97 gimtadienį
 
Pasak G. B. Mayers vaikų Adamo ir Avivos, jų senelis Isaacas Gelbas gimė 1890 metais Laižuvos miestelyje netoli Latvijos sienos, aštuonių vaikų šeimoje. Po Pirmojo pasaulinio karo Isaacas ir 5 jo broliai emigravo į Pietų Afrikos Sąjungą (PAS).
 
Ten jis susipažino su Sophie Zackon, gimusia 1895-aisiais Kudirkos Naumiestyje, Lietuvos žydų tradicijoje vadinamame Naištotu (Neustadt). Jiedu susituokė ir persikėlė į nedidelį miestelį pusdykumėje netoli Namibijos. Kryžkelės gyvenvietėje buvo tik Isaaco laikoma parduotuvė ir policijos nuovada su vienu konstebliu.
 
„Gladys gimė 1925 metais. Ateiti į pasaulį jai padėjo konsteblio žmona, nes vienintelis gydytojas tose vietose gyveno 60 mylių atstu ir buvo aklas. Atvykti laiku jam sutrukdė audra“, – pasakoja Adamas ir Aviva Mayersai.
 
Vėliau šeima persikėlė į Stelenbosą, Pietų Afrikos vynų regioną, kur Izaokas turėjo alkoholio parduotuvių.
 
Sophie Gelb, Issacas Gelbas, Gladys Betsie Gelb (3) ir jos brolis Reynoldas Gelbas (4) PAS 1928 m.
 
 
Vėliau persikėlė į Londoną, ten susipažino su daktaru Jamesu Mayersu. Jie susituokė Keiptaune ir emigravo į Kanadą, kur užaugino tris vaikus. Tuo laiku Gladys dirbo mokytoja.
 
Daugelį Sophie ir Isaaco giminaičių, likusių Lietuvoje, išžudė naciai. Isaacas mirė Keiptaune 1964-aisiais, Sophie – po kelerių metų. Gladys mirė savo namuose Toronte 2023 metų gegužės 26 dieną, sulaukusi 97 metų.
 
Gladys Betsie Mayers, Isaacas Gelbas, Sophie Gelb, dukra Aviva Mayers (5) sūnus Adamas Mayersas (3) PAS 1959 m. 
 
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti