0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Dalyvaujame Muziejų naktyje

 
Publikuota: 2024-05-13
Renginio data: 2024 05 18 Visi renginiai
Gegužės 18 dieną Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus dalyvaus kasmetinėje, jau 19 kartą rengiamoje Muziejų naktyje. Samuelio Bako muziejus, Litvakų muziejus ir Holokausto ekspozicija lankytojams pasiūlys nepamirštamų susitikimų.
 
Performatyvūs skaitymai „Mūsų kūnai – jų karo laukas“
 
20 valandą Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10) vyks aktorės, tarpdisciplininio meno kūrėjos Kristinos Švenčionytės performatyvūs britų karo korespondentės Christinos Lamb knygos „Mūsų kūnai – jų karo laukas“ skaitymai.
 
„Knyga nepaprastai skausminga ir tikra. Autentiškos istorijos griauna stereotipą, neva didvyriai išeina kariauti, o moterys tik rauda ir laukia jų sugrįžtant“, – sako Kristina. Anot jos, karas, nepriklausomai nuo lyties, veikia tiesiogiai ir žiauriai.
 
„Ginklas prieš moteris, vaikus ir net kūdikius yra prievartavimas. Apie tai vis dar mažai kalbama. Paminklai statomi karo didvyriams, paliekant nuošalyje, o dažnai ir ignoruojant, net žeminant su jais kartu kovojusias didmoteres: kentusias žiaurumus, prievartavimus, nepasidavusias, skaudžias karo pasekmes jaučiančias visą likusį gyvenimą“, – sako menininkė.
 
 
„Rašau knygą apie prievartavimus karo metu. Tai pigiausias vyrui žinomas ginklas. Jis sugriauna šeimas ir ištuština kaimus. Paverčia jaunas merginas atstumtosiomis, trokštančiomis, kad jų gyvenimas baigtųsi dar beveik neprasidėjęs. Taip pradedami vaikai, kurie kasdien primena savo motinoms apie jų išniekinimą ir kurie dažnai atstumiami bendruomenės kaip „blogo kraujo“. Tik istorijos knygose apie tai visuomet nutylima“, – yra teigusi knygos autorė Christina Lamb.
 
Performatyvius skaitymus Kristina Švenčionytė skiria moterims, patyrusioms smurtą, kovojusioms ir nukentėjusioms per karą. „Taip pat šiais skaitymais noriu pabrėžti, kad ne moterys kaltos, jei per karą neteko vaikų, negalėjo gimdyti ar pasirinko negimdyti. Noriu grąžinti kaltę tiems, kuriems ji priklauso“, – sako Kristina Švenčionytė.
 
 
Ekskursija „Garsiausių litvakų draugijoje“

18 valandą Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus (Pylimo g. 4A) kviečia į teminę, interaktyvią, vaizdų projekcijomis nušviestą ekskursiją. Istorikas dr. Aivaras Poška dalyvius supažindins su žymiausiais litvakais, jų nuopelnais ir pasiekimais, po kurių pasaulis tapo kitoks.
 
Tarp pristatomų garsenybių – Nobelio premijos laureatai Aaronas Klugas ir Bernardas Lownas, menininkai Markas Antokolskis, Jacques`as Lipchitzas, Neemija Arbitblatas, Holivudo žvaigždės Ruth Roman, Alas Jolsonas, Laurence`as Harvey`us.
 
Dalyviai susipažins su naujo, šiemet duris atvėrusio muziejaus ekspozicija ir unikalaus pastato istorija.
 
 
Holokausto ekspozicija – nemokamai
 
Nuo 15 iki 22 val. lankytis nemokamai kviečia Holokausto ekspozicija (Pamėnkalnio g. 12). Joje galėsite pamatyti Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto parengtą kilnojamąją parodą „Gydant sielos žaizdas“, be to, 18 val. lankytojus plačiau su minima paroda supažindins parodos kuratorė, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dėstytoja dr. Neringa Latvytė.
 
Taip pat Holokausto ekspozicijoje 17 valandą vyks nemokama ekskursija lietuvių kalba ir 19 val. nemokama ekskursija anglų kalba.
 
Renginiai yra Europos muziejų nakties programos dalis. Renginių programos ieškokite adresu www.muziejunaktis.lt. Europos muziejų nakties organizatoriai – ICOM Lietuva ir Lietuvos muziejų asociacija.
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti