0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos minėjimas

 
Publikuota: 2024-01-26
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus kviečia į Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos minėjimą: eisena, koncertas, paroda ir edukacijos
 
Sausio 28 d. 15.30 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus kviečia vilniečius ir miesto svečius į viešą ir bendrą Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos minėjimą.
 
Siekdamas priminti tragiško Lietuvos istorijos laikotarpio įvykius, muziejus tęsia tradicija tampančią iniciatyvą – išeina į Vilniaus gatves. Šiemet šią dieną minėsime Žemaitijos g. 8, toje vietoje, kur 1943 m. geto antinacinio pasipriešinimo nariai buvo pastatę barikadą ir ginklu priešinosi brutaliai nacių jėgai.
 
Kviečiame rinktis 15 val. prie Samuelio Bako muziejaus, Naugarduko g. 10, ir kartu keliauti į Vilniaus Didžiojo geto teritoriją.
 
Koncertas visai šeimai „Langai į saulę atverti: skiriama Matildai Olkinaitei (1922–1941)
 
Sausio 28-ąją, sekmadienį, 17 val. VGŽIM Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10) įvyks poetės Matildos Olkinaitės atminimui skirtas koncertas „Langai į saulę atverti. Šiuo pasirodymu Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus paminės Tarptautinę Holokausto atminimo dieną.
 
Koncerte dalyvauja Simona Zajančiauskaitė (fortepijonas), Kostas Tumosa (smuikas), Vytautas Giedraitis (klarnetas), Lietuvos valstybinio jaunimo teatro aktorė, režisierė Aušra Pukelytė. 
 
Koncerto dalyviai mėgina užčiuopti trapų, bet intensyvų jaunos poetės vidinį pasaulį, supažindinti žiūrovus su plačiu jos kūrybos lauku: mažąją proza, vaikiškais, humoristiniais ir lemtingos nuojautos pilnais dramatiškais eilėraščiais.
 
„Žydų kilmės mergaitės eilėraščius nuo sunaikinimo išgelbėjo katalikų kunigas, paslėpęs juos bažnyčios altoriuje, pačioje garbingiausioje vietoje. Tai nepaprastai sukrečia, – sako režisierė A. Pukelytė. – Ir teikia vilties, kad stebuklas įmanomas. Kad įmanoma gyventi kitaip. Tai artimo meilės, sugyvenimo, „kito“ priėmimo istorija. Holokaustas parodė, ką gali padaryti žmogus, užsikrėtęs neapykanta ir tapęs kokios nors „tiesos“ fanatiku. Kalbėti šiomis temomis su jaunąja karta – būtina. Turime žinoti savo istoriją ir savo poetus. 
 
Poetė M. Olkinaitė gimė 1922 m. Panemunėlio miestelyje, Rokiškio rajone. Buvo vyriausioji Olkinų šeimoje. 1939 m. baigė Rokiškio valstybinę Juozo Tumo-Vaižganto gimnaziją. Pirmasis Matildos eilėraštis spaudoje pasirodė, kai mergaitei buvo devyneri. Eilėraščius rašė tik lietuviškai.
 
„Pasaulėžiūra ir vertybėmis Matilda Olkinaitė įkūnijo judėjiškos ir lietuviškos tapatybių amalgamą, susiformavusią tarpukario Lietuvoje ir galėjusią tapti didžiulio kūrybingumo versme ateityje. <...>  Jos geriausiuose eilėraščiuose lietuvių kalba įgyja tūkstantmetį biblinį aidą. Kas būtų galėję iš šios jungties gimti, jeigu ne žydšaudžių užversta duobė…“ – rašė literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas knygoje „Atrakintas dienoraštis.
 
Nuo 1940 metų M. Olkinaitė studijavo Vilniaus universitete prancūzų filologiją, lygiagrečiai – slavistiką. Nuo 1940-ųjų vasaros rašė dienoraštį. 1941 metais Matilda buvo sušaudyta su visa šeima – tėvais, seserimis ir broliu. Matildos kūnas užkastas nuošaliame durpyne, nepažymėtoje vietoje. Tą vietą vadino Sachara…
 
Koncerto rėmėjas – Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Aleksandras Černovas.
 
Gregorijaus Kaplano parodos “ Jeruzalė: Mea Shearim” atidarymas
 
Sausio 31 d. 18 val.  kviečiame į Gregorijaus Kaplano (Izraelis) fotografijų parodos „Jeruzalė: Mea Shearim“ atidarymą Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10, Vilnius).
 
Gregorijus fotografuoja realų Jeruzalės rajono Mea Šearim gyvenimą, tačiau jo nuotraukos anaiptol nėra tiesmukai dokumentinės – jos kelia teatrališkumo įspūdį, o žmonės jose atrodo tarsi persikėlę iš XIX amžiaus. Puiki kompozicija, netikėtos akimirkos, ypatinga atmosfera, individualus, jautrus autoriaus žvilgsnis – visa tai išskiria šias fotografijas, daro jas vertingas.  
 
„Atsimenu Grišą paauglį – gyvenome toje pačioje gatvelėje, nors nebendravome: buvo gerokai jaunesnis. Vėl susitikome Samuelio Bako muziejuje 2001 metais. Jau gyvendamas Izraelyje, prieš keletą metų, dukrai padovanojus kamerą (ji nujautė, jog fotografavimas tėvą gali sudominti) pradėjo fotografuoti.
 
Gregorijaus fotografijomis susižavėjau vos jas pamačiusi – taip kilo šios parodos idėja. 
 
Griša meno nestudijavo, jo profesija – statybų inžinierius. Meno istorija, vaizduojamaisiais menais ir architektūra, netikėtai net pačiam sau, pradėjo aistringai domėtis ne augdamas tėvų namuose, o jau aštuoniolikmetis – apsilankęs Ermitaže. Tas susitikimas su didžiųjų tapytojų, ypač Rembrandto darbais, paskatino jį sukaupti turtingą meno albumų kolekciją – ją studijuodamas Gregorijus ir tapo menininku“, – pasakoja parodos kuratorė Aleksandra Jacovskytė.
 
„Pirmą sykį apsilankęs Mea Šearim, ultraortodoksų Jeruzalės rajone, pajutau, lyg būčiau įžengęs į kitokį pasaulį: šioje civilizacijoje, gyvenančioje pagal savas taisykles, ištirpsta dabarties laiko ribos. Fotografuoju „Nikonu, esu fotografas vienišius, mano darbai – tai mažos istorijos, kurios, tikiuosi, įdomios ne tik man.“ (Gregorijus Kaplanas)
 
Renginys skiriamas Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai.
 
Edukacijos ir turai Samuelio Bako muziejuje ir Holokausto ekspozicijoje
 
Sausio 27-ąja (šeštadienį) 12 val. kviečiame į nemokamą ekskursiją anglų kalba Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko 10).
 
13 val. kviečiame į pirmąjį edukacinį užsiėmimą iš ciklo „Vienas kūrinys – daugybė interpretacijų“ Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10). Pasitelkę gamtines medžiagas ir akrilo dažus, interpretuosime Vilniaus getą išgyvenusio dailininko Samuelio Bako kūrinį „Slėptuvė“ (1959).
 
Šioje abstrakcijoje „įrašytas“ prisiminimas apie dvylikamečio berniuko potyrius per Antrąjį pasaulinį karą su mama slepiantis nuo bombardavimo ir visa siaubiančio gaisro: dūmai, triukšmas, krentančių bombų garsai ir jiems nurimus toje vietovėje likę vieni akmenys, kalkės, purvas, praraja…
 
Norintys dalyvauti edukacijoje turėtų iš anksto registruotis el. paštu gitana.evseicikaite@jmuseum.lt
 
Taip pat sausio 28  d. (sekmadienį) 12 val. – nemokama ekskursija Holokausto ekspozicijoje, kurią ves istorikas dr. Mantas Šikšnianas. 14 val. – nemokama ekskursija Holokausto ekspozicijoje anglų kalba. 
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti