0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

Koncertas be aplodismentų

 
Publikuota: 2023-10-26
Esama datų, kurios tampa didelių istorinių permainų pradžia. Praėjusių metų vasario 24-oji ir šių metų spalio 7-oji pakeitė pasaulį, kuriame gyvenome. Išsakyti paramą barbarišką ataką, beginklių ir įkaitų žudymą patiriančiam Izraeliui spalio 25-ąją Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje (VGŽIM) surengtas solidarumo koncertas „Dainomis su Izraeliu“.
 
Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos (VDU MA) profesorių Audronės Eitmanavičiūtės, Sabinos Martinaitytės ir jų auklėtinių inicijuotame vakare skambėjo žydų ir lietuvių kompozitorių kūriniai.
 
„Šiemet Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje vyko daugybė renginių – parodų, diskusijų, filmų peržiūrų. Juos muziejus lankytojams siūlo pagal savąją paskirtį, misiją, – prasidedant koncertui teigė VGŽIM direktorius dr. Simonas Strelcovas ir pabrėžė: – Šiandienos renginys kitoks. Šiandien į muziejų atvykome ne kultūros renginio, o vienijami bendro tikslo – labai aiškiai pasakyti: esame čia kartu su Izraeliu ir palaikome Izraelį ir jo žmones.“
 
 
Pradedant solidarumo koncertą tylos minute pagerbtas Izraelyje vykstančio karo aukų atminimas. Karas, kur jis bevyktų, visada yra tragedija. Žuvę žmonės, suluošinti likimai, sugriauti namai – visa tai palieka gilų įspaudą gyviesiems, ateities kartoms.
 
Sunkiu draugams metu labai svarbu juos atjausti, palaikyti, išsakyti paramą ir padėti ne tik žodžiu, bet ir veiksmais. Viena renginio sumanytojų, VDU MA profesorė A. Eitmanavičiūtė, teigė, kad abejingųjų šiandien negali būti.
 
„Šiandien tegul kalbės muzika, nes žodžių nepakanka. Nesvarbu, kokia bus daina – liūdnesnė ar linksmesnė, tegul tai būna mūsų malda. Tiesiog melskimės, kad šis siaubas niekada nepasikartotų ir kuo greičiau pasibaigtų“, – ragino profesorė.
 
Žydų ir lietuvių dainas atliko Kultūros ministerijos premijos laureatės, VDU Muzikos akademijos profesorės Sabinos Martinaitytės meistriškumo klasės studentai, tarptautinių konkursų laureatai Emilija Bagdonaitė, Paulius Katiliavas, Ugnė Stražnickaitė, Ieva Vaivadaitė, Liepa Dabriškaitė. Akompanavo pianistė prof. A. Eitmanavičiūtė.
 
Kitaip nei įprasta muzikos koncertams, šįkart klausytojai, gerai suvokdami vakaro prasmę, kiekvieną atlikėjų dainą palydėdavo tyla, susilaikė nuo aplodismentų. Plojimai pasigirdo tik VDU MA auklėtinėms atliekant populiariąją žydų liaudies dainą „Hava nagila“ ir pasirodymą užbaigus nuostabiuoju Leonardo Coheno hitu „Hallelujah“.  
 
 
Po koncerto kalbėjusi Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein dėkojo už širdingą paramą jos valstybei.
 
„Spalio 7-ąją mūsų gyvenimas visiškai pasikeitė. Buvome brutaliai užpulti ir vis dar gedime ir skaičiuojame aukas. Vidurio Rytuose situacija visada buvo komplikuota, tačiau po atakos ji dar sudėtingesnė. Susiduriame su nepaprastai žiauriu priešu. Tačiau esame pasiryžę nugalėti, padaryti viską, kad jis niekada daugiau negriautų izraeliečių gyvenimų. Dėl to mums labai svarbi draugų parama ir solidarumas, kiekvienas draugystės pasireiškimas – labai brangus. Esame jums nepaprastai dėkingi“, – kalbėjo Izraelio ambasadorė.
 
Vakaro pabaigoje visi renginio dalyviai ir žiūrovai solidarumo su Izraeliu vardan susibūrė bendrai nuotraukai.
 
Puošiant Anatolijaus Šenderovo koncertų salę labai prisidėjo Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos auklėtiniai, savo rankomis padirbdinę girliandų iš Izraelio ir Lietuvos vėliavėlių.
 
Mariaus Žičiaus nuotraukos
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti