0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Mėnesio eksponatas

 
Publikuota: 2023-10-02

 

 
 
Kvapiųjų prieskonių dėžutė (bsamimas)
 XIX a. pab.–XX a. pr., sidabras, h – 22,5 cm, dugno skersmuo – 5,5 cm, apsk. Nr. VŽM 7920
  
Žodis „bsamimas“ (hebr. besamim, dgs., jid. psomim, dgs. ) vartojamas dviem prasmėmis: kvapieji prieskoniai, naudojami per Šabo havdalos ceremoniją, ir pati dėžutė, į kurią tie prieskoniai sudedami.  Havdalos (herbr. havdala, jid. havdole) ceremonija atliekama Šabui pasibaigus ir, be kitų atributų, jai naudojami kvapieji prieskoniai dėžutėje. Ši ceremonija žymi atsiskyrimo nuo Šabo, jo užbaigimo ir perėjimo prie kasdienybės ritualą. Jau pačioje žodžio semantikoje užkoduota ceremonijos prasmė: hebrajiškai havdala reiškia atskyrimas. 
 
Stengtasi pagal galimybes bsamimus, beje, kaip ir kitus ritualinius objektus, gaminti ir įsigyti kuo gražesnius, kad kuo pagarbiau ir iškiliau būtų atlikta atsiskyrimo nuo švento Šabo ceremonija. Mat havdalos ceremonija turi mesijinę prasmę. Kvapieji prieskoniai primena Šabo dienos palaimą ir ją tarsi perkelia į kitą savaitę. Talmudo išminčiai tvirtina, kad per Šabą žydas įgyja papildomą sielą, jam atsiveria Viešpaties gelmė, ir žmogus gali įsivaizduoti, kaip atrodys mesijinis pasaulis, kitaip tariant, nesibaigiantis Šabas.
 
Lietuvoje buvo itin paplitę architektūrinių formų (bokšteliai, nameliai) bsamimai. Šis bokštelio formos bsamimas turi stačiakampį ažūrinį korpusą su atsiveriančiomis durelėmis, pro kurias įdedami kvapieji prieskoniai. Korpusas pritvirtintas prie apvalios kojelės, jo viršų puošia smailėjantis bokštelis, kuris užsibaigia rutuliuku su vėliavėle. Ažūrinio korpuso apačioje pritvirtintos keturios kilpelės, ant kurių pakabinti varpeliai.
 
Šis bsamimas priklauso Rivos Lozanski-Bogomolnajos (1920–2002) memorialinei kolekcijai (drabužiai, aksesuarai, fotografijos, buities daiktai ir kt.), saugomai Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje. Butrimoniškė Riva Lozanski-Bogomolnaja, išvengusi žūties per Holokaustą, liko gyventi Butrimonyse ir visą likusį gyvenimą pašventė aukų atminimui įamžinti, surinko gausią bei vertingą medžiagą ir artefaktus apie Butrimonių žydų bendruomenę ir tragišką jos likimą.
 
Parengė VGŽIM Rinkinių apskaitos, tyrinėjimo ir apsaugos skyriaus vedėja Ilona Murauskaitė
© Fotografijos Pauliaus Račiūno
© Iš VGŽIM rinkinių
 
 
 
 
 

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti