0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Susitikimas su profesore Adachiara Zevi – nuotraukose

 
Publikuota: 2023-09-06
Europos žydų kultūros dienos proga Lietuvoje lankėsi iš Italijos atvykusi profesorė Adachiara Zevi. Jos paskaitos surengtos Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje (VGŽIM). Profesorė papasakojo apie atminties ir meno, architektūros ir paminklų santykius. 
 
 
VGŽIM A. Zevi ir prof. Giedrė Jankevičiūtė kalbėjo tema „Menas ir atmintis. Archeologijos ir šiuolaikinio meno dialogas“. 1961 metais tiesiant Fiumičino greitkelį buvo atkasta viena seniausių pasaulyje Ostijos sinagoga, statyta pirmaisiais mūsų eros amžiais. Sinagogos liekanose nuo 2002 m. vyksta šiuolaikinio meno bienalė „Arte in memoria“ (Įmeninta atmintis). Ją kuruoja prof. Adachiara Zevi. Žinomi menininkai kviečiami permąstyti santykį su atmintimi ir kurti su šia konkrečia vieta susijusius kūrinius. Jie vėliau eksponuojami sinagogos griuvėsiuose, dalis ten ir pasilieka, taip archeologinė vietovė tampa šiuolaikinio meno muziejumi po atviru dangumi.
 
 
Pokalbis atskleidė, kaip vyksta dialogas tarp archeologijos ir šiuolaikinio meno, kaip atgaivinama sinagogos funkcija, nors pačios sinagogos nebėra. Atmintis nėra orientuota vien tik į praeitį, ji nėra suakmenėjusi paminklų ar atsikartojančių ritualų pavidalu, o menas kaip tik ir padeda sukurti jungtį tarp dabarties žmonių, atminties, praeities ir kultūros.
 
Atminties temos ypač reikšmingos šį rugsėjį, kai minime Vilniaus geto sukilimo ir likvidavimo 80-ąsias metines.
 
Garsioje Italijos žydų šeimoje gimusi Adachiara Zevi yra architektė ir meno istorikė, Bruno Zevi fondo, skirto aktualinti ir skleisti istorinį ir kultūrinį paveldą, susijusį su jos tėvo gyvenimu ir darbais, prezidentė, Mačeratos, Florencijos, Bolonijos, Milano, Palermo ir Neapolio dailės akademijų dėstytoja.
 
 
Prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė yra dailės istorikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja. Profesorė aktyviai prisideda prie žydų paveldo studijų ir memorializacijos, jos iniciatyva Vilniuje atidengti penki žydų dailininkams skirti atminimo akmenys.
 
Pauliaus Račiūno nuotraukos
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti