0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

RESTAURUOTA VILNIAUS DIDŽIOSIOS SINAGOGOS MEMORIALINĖ PLOKŠTĖ, APTIKTA 2019 METAIS ATLIEKANT VILNIAUS DIDŽIOSIOS SINAGOGOS LIEKANŲ ARCHEOLOGINIUS TYRIMUS

 
Publikuota: 2023-07-26

 
Restauruotos plokštės fotografija Rasos Bieliauskaitės-Mikolaitienės

 

Iki 2011 metų Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje buvo saugomi ir eksponuojami trys išlikę Vilniaus Didžiosios sinagogos interjero fragmentai: kartušas su Dešimčia Dievo įsakymų, aron kodešo durys ir kantoriaus piupitro (omedo) fragmentas. Kaip žinia, Vilniaus Didžioji sinagoga atlaikė Antrojo pasaulinio karo kataklizmus, nors ir buvo labai apgriauta. Galutinai šios sinagogos griuvėsiai sovietų buvo sulyginti su žeme netrukus po karo, o po karo įsteigtos žydų institucijos, tarp jų ir pokarinis Žydų muziejus Vilniuje, buvo uždaryti.

Vilniaus Didžiosios sinagogos liekanų ir sinagogos teritorijos (Vokiečių g.) detalieji archeologiniai tyrimai vykdyti 2011 ir 2016–2021 metais. Tyrimus vykdė tarptautinė specialistų komanda. Vilniaus Didžiosios sinagogos ir šulhoifo, kitaip tariant, sinagogų kiemo, tyrimo projekto archeologų grupei vadovo dr. Jon Seligman (Izraelis), archeologai – Justinas Račas, Zenonas Baubonis.
 
Tyrimų metu atidengtos statinių komplekso pastatų liekanos: įėjimo į Vilniaus Didžiąją sinagogą vieta, bima ir rūsys po ja, trijų mikvų vietos, renovuotos mikvos ir vėlyvesnio etapo vandens rezervuaro fragmentai bei prie viešų pirčių pastato išorinės sienos vėliau priglausto su sinagogos pastatų kompleksu nesusijusio pastato vieta.
 
Būtent 2019 metais sudaužytos memorialinės akmeninės plokštės gausybė atskirų fragmentų buvo aptikti ant bimos paviršiaus atliekant Vilniaus Didžiosios sinagogos liekanų archeologinius tyrimus. Fragmentus surinkus pavyko perskaityti memorialinės plokštės užrašą. Užrašas pasakoja apie rabiną, kuris 1782 m. iškeliavo į Šventąją žemę, ten lankėsi Tiberijo ir Jeruzalės miestuose, o 1796 metais numirė Jeruzalėje. Tais pačiais metais du jo sūnūs padovanojo šią plokštę Vilniaus Didžiajai sinagogai kaip tėvo atminimą. Memorialinė plokštė, kaip ir kiti aptikti artefaktai, svariai papildo iki šiol buvusį negausų išlikusių ir saugomų Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje Vilniaus Didžiosios sinagogos interjero objektų rinkinį.
 
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus šiais metais planuoja atverti naujo padalinio – Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus duris ir visuomenei pristatyti modernią ekspoziciją, kurioje lankytojai pamatys autentiškus eksponatus ir turės galimybę interaktyviai įsitraukti į Lietuvos žydų istorijos pažinimą. Neabejotinai Vilniaus Didžiosios sinagogos memorialinė plokštė yra vienas iškiliausių  eksponatų būsimoje Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus ekspozicijoje, supažindinančioje su litvakiškuoju judaizmu ir Vilniumi – Europos žydų kultūros centru iki Antrojo pasaulinio karo.
 
Neįkainojamas ir istoriškai reikšmingas kruopštus bei atsakingas restauratorės Rasos Bieliauskaitės-Mikolaitienės darbas šią plokštę restauruojant. Jis suteikia galimybę visuomenei po tiek metų pamatyti šį Lietuvos žydų istorijos artefaktą.
Plokštės restauravimas ir parengimas eksponuoti nebūtų įmanomas be Lietuvos kultūros tarybos suteikto finansavimo. Muziejus dėkingas Lietuvos kultūros tarybai, restauratorei už galimybę pristatyti 2019 metais aptiktą ir restauruotą žydiškojo Vilniaus, dar vadinamo šimto sinagogų miestu, artefaktą muziejaus lankytojams iš viso pasaulio. 
 
 

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti