0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Mėnesio eksponatas

 
Publikuota: 2023-06-30

                      

Šnipiškių žydų kapinių prižiūrėtojas Meiras Izraelis Zelmanovičius (1850–1920)
 
prie rabino Menachemo Maneso Chajeso (1560–1636) antkapio ir mauzoliejaus.
Atvirukas, apsk. nr. VŽM 8060-3   
 
Atvirukui panaudota nespalvota nuotrauka: pagyvenęs kapinių prižiūrėtojas stovi prie mauzoliejaus ir antkapio su užrašu hebrajų kalba. Po nuotrauka – užrašas vokiečių kalba: Vom östlichen Kriegsschauplatz / Wilna. Altes jüdisches Grabdenkmal(„Iš Rytų fronto. Vilnius, senas žydų antkapis“). Atviruko reverse leidyklos duomenys: Verlag Gebrüder Hochland, Königsberg i. Pr. („Broliai Hochlandai, Karaliaučius, Prūsija“). Nuotrauka daryta Vilniuje Šnipiškių žydų kapinėse Pirmojo pasaulinio karo metais, atvirukas pagamintas apie 1916–1917 m. Karaliaučiuje. Vokiečių armijos kareiviai galėjo iš okupuoto Vilniaus siųsti namo atvirlaiškius su įvairiais miesto vaizdais.
 
Senosios žydų kapinės
Pirmosios žydų kapinės Vilniuje įkurtos XV a. Šnipiškėse (jidiš – Šnipišok). Jose laidota iki 1831 metų.
 
Šnipiškių žydų kapinės tapo piligrimystės vieta, tūkstančiai žydų kasmet aplankydavo teisuolių ir rabinų kapus: Ger cedeko (Abraomo ben Abraomo, dar žinomo kaip grafas Valentinas Potockis, m. 1749 m.), Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano (m. 1797 m.) ir Haje Adomo (rabino Abraomo Dancigo, m. 1820 m.). Šių kapinių lankytojų dar buvo ir po Antrojo pasaulinio karo.

Senosiose žydų kapinėse daug garsesnių rabinų buvo palaidoti mauzoliejuose. Mauzoliejus – garbinga maldos vieta, į kurią lankytojas galėjo įeiti ir pasimelsti. Antkapiai būdavo statomi prie mauzoliejaus ir tvirtinami prie išorinės sienos. Menachemas Manesas Chajesas (1560–1636), vienas pirmųjų Vilniaus vyriausiųjų rabinų, buvo palaidotas mauzoliejuje, kuris matomas už antkapio. Ant mauzoliejaus sienos ir virš Menachemo Maneso Chajeso paminklo iškaltas užrašas hebrajų kalba:
פה מצבת הגאון הגדול ר‘מאנש חיות
(„Čia yra didžiojo išminčiaus rabino Maneso Chajeso antkapis“).
 
Kapinių prižiūrėtojas Meiras Izraelis Zelmanovičius (1850–1920) su savo didele šeima gyveno kapinių teritorijoje esančiame name, šeimoje augo dešimt vaikų.
 
Deja, apie Meiro Zelmanovičiaus gyvenimą beveik nieko nežinoma, yra žinių tik apie tragišką jo mirtį. 1920 m. spalio 10 d. Vilniaus Šnipiškių žydų kapinių prižiūrėtojas Meiras Izraelis Zelmanovičius buvo nužudytas per pogromą Vilniuje.

Meiro Izraelio Zelmanovičiaus jauniausiasis sūnus Šolomas Zelmanavičius (1898 m. Vilnius – 1941 m. Kaunas), talentingas menininkas ir dramaturgas, 1934 m. Kaune išleido knygą, kurioje publikuota jo pjesė „Ger cedekas. Grafas Potockis iš Vilniaus“, iliustruota jo piešiniais, tarp jų – ir Šnipiškių žydų kapinių vaizdais.
 
Šolomas Zelmanavičius knygą dedikavo savo mirusiems tėvams.
 
Šaltiniai:
Shnayer Leiman,In Praise of Ephemera: A Picture Postcard from Vilna Reveals its Secrets More than One Hundred Years after its Original Publication (prieiga per internetą, žiūrėta 2023-05-04: https://seforimblog.com/2020/07/in-praise-of-ephemera-a-picture-postcard-from-vilna-reveals-its-secrets-more-than-one-hundred-years-after-its-original-publication/
 
Parengė VGŽIM fotografijų rinkinio kuratorė Olga Movšovič
© Iš VGŽIM rinkinių

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti