0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Samuelio Bako muziejuje vyks orginalios muzikos koncertas

 
Publikuota: 2022-10-03
Spalio mėn. 6 d. 18.00 val. Samuelio Bako muziejuje, vyks renginys, pristatantis klestinantį tarpukario Kauno gyvenimą. Įėjimas - nemokamas.“Muzikinė Geldutė” yra renginys, pasakojantis apie klęstintį Kauno žydų muzikinį gyvenimą Tarpukario laikotarpiu. Originialios Rūtos Vitkauskaitės muzikos atlikimas, istorinio teksto (surinkto Dr. Kamilės Rupeikaitės) skaitymai, filmas, jidiš dainos, ir Aimee Birnbaum meno darbų parodos sintezė įtraukia žiūrovą į turtingą tuometinį Kauno žydų bendruomenės kultūrinį gyvenimą, kuris klestėjo ne tik koncertų salėse, bet taip pat ir kavinėse bei restoranuose. Muziką akompanuojančiame filme rodomi pokalbiai su Kaune išgyvenusiais Žydų bendruomenės atstovais. Ši istoriškai reikšminga dokumentika  Chromatikon kolektyvui buvo dosniai suteikta Kaunas - Europos Kultūros Sostinės 2022 kuratorės Daivos Citavarienės.
 
Chromatikon yra moterų muzikos ir meno kolektyvas, susiformavęs 2020 metais, globalios pandemijos metu.
Kolektyvo nariai yra tarp Lietuvos ir Didžiosios Britanijos reziduojanti kompozitorė Rūta Vitkauskaitė (priklausnati Karališkąjai filharmonijos asociacijai/ Royal Philharmonic Society JK), menininkė Aimee Birnbaum (Karališkasis Akvarelės Tapytojų Institutas/Royal Institute of Painters in Watercolour, Jungtinė Karalystė) bei daugelio tarpautinių konkursų laimėtojos, Trio Sonorité muzikantės: klarinetininkė-Özlem Tercanli (Turkija), violončelininkė-Daryl Giuliano (Kanada) ir pianistė Jelena Makarova (Lietuva-Jugtinė Karalystė). Kaip ir Rūta, visos muzikantės baigė žymiąją Londono Karališkąją Muzikos Akademiją (Royal Academy of Music, London).
Chromatikon tikslas yra skleisti vilties ir vienybės žinią, tyrinėjant platų, joms pačioms svarbių globalių temų diapazoną: aktualias psichinės sveikatos problemas ir izoliacijos poveikį, klimato kaitos tragedijas, bei tautinių mažumų diskriminacijos, jų išlikimo klausimus.
2021m. spalio mėn., Chromatikon kolektyvas atliko “Muzikinės Geldutės” pasaulinę premjerąLietuvos Respublikos Ambasadoje Londone, tarptautinėje Litvakų Dienų konferencijoje. Atlikimas sulaukė daug puikių atsiliepimų iš konferencijos delegatų. 
 
Meno kūrinys “Muzikinė Geldutė” turi dvigubą istorinę svarbą-tai yra džiaugsmingas išnykusio pasaulio prisiminimų atkūrimas per muziką ir meną, o taip pat ir svarbus priminimas apie tragišką Holokaustą, kurio metu Kauno žydų bendruomenė buvo beveik visiškai sunaikinta.
Renginys bus pristatomas gastrolių Lietuvoje metu nuo Rugsejo mėn. 25 d. iki Spalio mėn. 6 d., bei dedikuotas Kaunas - Europos Kultūros Sostinės 2022 programai. Chromatikon kolektyvas pasirodys Kaune, Vilniuje, Šiauliuose ir Joniškyje. Renginį sudarys dvi dalys. Pirmoji – istorinins-meninis filmas, gyvai akompanuojamas Trio Sonorité alikėjų, antroji - jidiš dainų koncertas, aliekamas baritono Michael Birnbaum. Pertraukos metu klausytojai bus kviečiami apžiūrėti Aimee meno darbų parodą -paveikslus atkuriančius Kauno tarpukario kultūrą Metropolio, Versalio, Konrado kavinėse.
 
Gastrolių metu, Chromatikon taip pat įrašys “Muzikinės Geldutės” tekstus bei muziką LRT studijoje. Metų eigoje, klausytojai turės galimybę išgistį šiuos įrašus LRT istorinių laidų metu. Šie įrašai yra prodiusuojami Lietuvos Muzikos Informacijos ir Leidybos Centro.
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti