0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0
 

MUZIEJŲ NAKTIES PROGRAMA SAMUELIO BAKO MUZIEJUJE

 
Publikuota: 2022-05-05

Gegužės 14 d. nuo 16 val. iki 22 val. kviečiame nemokamai apsilankyti Samuelio Bako muziejuje. Tik Muziejų nakties lankytojams bus suteikta galimybė pamatyti fonduose saugomą dailininko paveikslą „Požiūrio taškai“ (1998), kviečiantį suprasti šachmato figūros simbolio reikšmę. Nemokamai muziejų galite aplankyti 16 -22 val. Paskutiniai lankytojai įleidžiami iki 21:30.

GEGUŽĖS 14 D. RENGINIO PROGRAMA SAMUELIO BAKO MUZIEJUJE:

16 val. Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatro spektaklis „Aš tave užmiršau“.
Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatras pristato spektaklį pagal Daivos Čepauskaitės pjesę
„Aš tave užmiršau“.
Tai tarpukario Lietuvoje, Kaune, gyvenusių žydaitės ir lietuvio meilės istorija, skaudžiais prisiminimais atsivejanti iki šių dienų. Milda mylimajam Andriui pasakoja savo senelės Goldos istoriją – meilės, išžudytos šeimos, išdavystės, išgelbėtos gyvybės, tragiškos lemties istoriją. Pasakojimas veda vis gilyn,
atverdamas iki šiol neužgyjančias žaizdas. Tragiški tarpukario įvykiai, praeities draiskanomis apraizgo likimus iš kartos į kartą. Ukmergė iki Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų buvo žydiškas miestas – kone du
trečdalius gyventojų sudarė žydai. Holokausto metu žydų bendruomenė buvo sunaikinta. Ukmergėje, Pivonijos šile, yra trečia pagal dydį žydų sušaudymo vieta Lietuvoje. Pjesės autorės sukurta istorija galėjo įvykti ir Ukmergėje, ir Vilniuje ar bet kuriame Lietuvos mieste...
Pjesėje autorės panaudotos autentiškos to meto laikraščių, dokumentų ištraukos, žydiški anekdotai, kita surinkta medžiaga.
Svarbu prisiminti, kad istorija nesikartotų.
Spektaklis buvo sukurtas, minint Vilniaus Gaono ir žydų istorijos metus Lietuvoje. 
Premjera įvyko 2020 metų spalio 24 d. studijoje „63 kėdės“, Ukmergėje.
Lietuvos mėgėjų teatrų respublikinėje apžiūroje „Atspindžiai 2020“ pastatymas buvo nominuotas geriausio debiuto nominacija. 
Režisierė – Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė
Vaidina:
Milda\Golda jaunystėje – Karolina Kornejeva
Senelė Golda – Asta Girnienė
Andrius\Kostas – Josvydas Gricius
Berelis Taicas – Aleksas Gudauskas
Fruma (Berelio žmona) – Audronė Šližienė
Berelio seserys:
Sara – Audronė Rutavičienė
Rachelė – Nijolė Grotuzienė
Vaikinai – Arnoldas Bujokas, Pijus Vasiliauskas
Šoka – Elžbieta Dančenkoveitė
Choreografė – Violina Riomeikaitė
Garso operatorė – Gerda Žudė
Trukmė 1 val. 15 min.
 
Rėmėjai: Ukmergės rajono savivaldybės kultūros taryba; Ukmergės kultūros
centras, UAB „Aigipto durys“.
 
 
18 val. VU Istorijos fakulteto prof. dr. Jurgitos Verbickienės paskaita – „Ritualinės žmogžudystės mitas: kuo tikėjo ir ką pasakojo apie žydus krikščionys"
Ritualinės krikščionio žmogžudystės mitas buvo plačiai pasklidęs, skirtingose savo siužeto raidos etapuose jis buvo kuriamas, perkuriamas, neteko kai kurių svarbių savo siužeto dalių, tačiau išliko gyvybingu itin ilgai. Šis mitas žinotas ir pasakotas bauginant skirtingų laikotarpių Lietuvos visuomenę. Kuo ir ar Lietuvoje pasklidę mito variacijos skyrėsi nuo klasikinių jo formų, kas pirmieji papasakojo šį pramaną Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir kas prisidėjo prie mito sklidimo? Kaip aiškino vietos krikščionys žydams priskirto ritualinio žudymo esmę ir poreikį? Ar pasakojimas apie į macus (Pesachui kepama nerauginta duona) įlašinamą krikščionių vaikų (ir nebūtinai) kraują yra vienintelis ritualinės žmogžudystės paaiškinimas? Apie šiuos ir kitus intriguojančius klausimus apie antižydiškus pramanus ir mitus "Muziejų nakties" prietemoje kalbėsimės su VU Istorijos fakulteto profesore dr. Jurgita Verbickiene.
 
19.30 val. Susitikimas su parodos „Vilniaus istorijos“ autoriumi Sauliumi Paukščiu.
Spausdinant daugumą šios parodos fotografijų, naudota senovinė, dar XIX a. atrasta technologija Van Dyke Brown. Šia technologija spaustos fotografijos vienetinės ir unikalios, o savo struktūra ir pustonių išraiškingumu artimos grafikos darbams. Savitas darbų archaiškumas priartina eksponuojamus atvaizdus prie jautrios išlikimo ir atminties idėjos. O istorijos apie Vilniaus gyventojus, jų kasdienybę, džiaugsmus ir dramas – visa tai, kas vyko šiose miesto gatvėse, kiemeliuose, aikštėse – visa tai galima atrasti šiuose parodos atvaizduose – tai Vilniaus istorijos – saugančios atsiminimus, fiksuojančios ir nuolat besikeičiančios. Gyvo miesto istorijos.
 
20 val. Ekskursija „Simboliai Samuelio Bako kūryboje” su muziejininke- edukatore J. Jackevičiūte 
Samuelis Bakas sukūrė savitą simbolių kalbą ir stilių, vadinamą alegoriniu realizmu. Lydimi edukatorės - muziejininkės suprasite simbolių kalbą, tai pagelbės atskleisti vaizdinių reikšmes, kurios yra neatsiejamos nuo dailininko išgyvenimų ir patirčių Antrojo pasaulinio karo metais. Šiuo metu veikianti nuolatinė S. Bako kūrybos ekspozicija pristato dailininko gyvenimo ir kūrybos patirtis, aprėpiančias ne vien meną, bet ir Holokausto atmintį, empatijos ir žmogiškumo ugdymą. Menininkas savo kūryba ir gyvenimu kalba apie viltį – atsitiesimą po harmoningo pasaulio griūties, apie galimybę ir asmeninę atsakomybę iš naujo sukurti geresnį pasaulį. Kūrėjui suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas, o taip pat S. Bakas apdovanotas Lietuvos Respublikos ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“, Riterio kryžiumi.
 
20.30 val. Apžvalginė ekskursija po S. Bako muziejų rusų/ukrainiečių k. su ukrainiete muziejininke – edukatore Yelyzaveta Muchnik

 

 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti