0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

MĖNESIO EKSPONATAS

 
Publikuota: 2022-04-01

 

Mažai Lietuvoje žinomas tapytojas ir grafikas Abramas Manevičius (1881–1942) gimė Baltarusijoje, Mscislavo miestelyje, religingoje šeimoje. Paauglystėje dirbo dažytoju. 1900 metais, palaimintas tėvo, Abramas Manevičius išvyko studijuoti į Kijevo meno mokyklą, ten mokėsi kartu su Kazimiru Malevičiumi ir kitais XX a. pradžios žymiais dailininkais modernistais. 1905 m. sėkmingai baigęs studijas Kijeve, su mecenato barono V. Ginzburgo stipendija Manevičius išvyksta studijuoti į Miuncheno dailės akademiją, ją baigė 1907 metais. Studijuodamas Miunchene, surengė pirmąją personalinę parodą. „Manevičiaus peizažai – tai ne tik paveikslai, bet ir langai, kuriuose atsispindi dailininko siela“, – rašė tuometė vokiečių meno kritika. Meno kritikai labai gerai įvertino ir 1913 m. tapytojo surengtą parodą Paryžiuje. Ankstyvojoje dailininko kūryboje iki 1910 m. vyrauja portretai ir peizažai, juose justi Isaako Levitano lyrizmo įtaka. Po 1910 m. Abramo Manevičiaus peizažuose ir portretuose ima vyrauti Miuncheno ir Vienos meno mokyklos bruožai. Koloritas tampa ryškesnis, potėpiai laisvesni.

Į Ukrainą dailininkas grįžo 1917 m. su solidžia profesine patirtimi ir tapo vienu iš pirmųjų Kijevo dailės akademijos profesorių. Tuo laikotarpiu dailininkas kūrė nepaprastai jautrius peizažus, įamžindamas žemės, kurioje jam tuomet buvo lemta gyventi, grožį.
 
1922 metais, su šeima gelbėdamasis nuo pilietinio karo, Abramas Manevičius išvyko į Varšuvą, o vėliau – į Niujorką. Jungtinėse Amerikos Valstijose sėkmingai tęsė kūrybinę veiklą – tapė portretus, Amerikos provincijos kraštovaizdžius, ūkininkų buitį. Abramo Manevičiaus kūrybą labai vertino Albertas Einšteinas ir įsigijo kelis jo darbus. Tapytojo kūrinių turi daugelis Europos ir JAV muziejų. Dailininko Abramo Manevičiaus 1903 m. tapytas lyrinis peizažas „Turgus Berdyčive“ Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui buvo perduotas 1992 metais.
 
 „Turgus Berdyčive“. 1903. Kartonas, aliejus. 28 x 44. Apsk. Nr. VŽM 3656
 
Parengė Dailės rinkinių saugotoja-tyrinėtoja Irina Nikitina
© Fotografija Pauliaus Račiūno
© Iš VGŽIM rinkinių

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti