0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

DĖMESYS REGIONO MOKSLEIVIAMS – EDUKACIJA HOLOKAUSTO IR ŽYDŲ KULTŪROS TEMOMIS

 
Publikuota: 2022-01-19

2021 m. rugsėjo – gruodžio mėnesiais Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus vykdė edukacinę misiją - suteikė galimybę Lietuvos regionų moksleiviams nemokamai atvykti į Vilnių, sudalyvauti muziejaus edukacijose ar ekskursijose skirtingose miesto vietose įsikūrusiuose padaliniuose: Samuelio Bako muziejuje, Holokausto ekspozicijoje ir Panerių memoriale. Projektas vykdytas kartu su partneriais: Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Vilniuje ir Tarptautine komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Edukacinė veikla – viena svarbiausių Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus veiklos krypčių: derindamas muziejinių vertybių kaupimą, saugojimą ir tyrinėjimą su informacijos apie žydų istoriją, kultūrą ir paveldą visuomenei teikimu ir švietimu, muziejus teikia didelę reikšmę moksleivių edukacinėms veikloms, skatinančioms pažinti žydų kultūrą ir istorines patirtis, skatinti empatijos, pilietiškumo ir tolerancijos vertybių sklaidą. 
 
Moksleiviai ir jų apsilankymus organizuojantys mokytojai turėjo galimybę pasirinkti ekskursiją ar edukaciją Samuelio Bako muziejuje ar Holokausto ekspozicijoje bei turą Panerių memoriale.
 
Viso muziejuje apsilankė 22 organizuotos grupės iš skirtingų Lietuvos kampelių: Neringos, Pagėgių, Kalvarijų, Viduklės, Voveriškių, Ariogalos, Kelmės, Utenos, Jonavos, Klaipėdos, Kretingos ir kt. Samuelio Bako muziejuje įvyko 19-ka, Holokausto ekspozicijoje 9-ios edukacijos, šiuose padaliniuose ir Panerių memoriale pravesta 16 ekskursijų. Muziejaus ekspozicijas pamatė ir edukacijose dalyvavo 572 moksleiviai, besimokantys 7-12 klasėse, ir 42 mokytojai.
 
Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos abiturientė po apsilankymo Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus padaliniuose – Samuelio Bako muziejuje ir Panerių memoriale – rašė: “Ši ekskursija mums labai giliai palietė širdį, privertė susimąstyti, kaip šiuo metu mums gyventi gera ir saugu, bei prisiminti visus nužudytuosius Antrojo pasaulinio karo metu. Atmintyje ši ekskursija ir apsilankymas muziejuje išliks dar ilgai…”
 
Samuelio Bako muziejuje daugiausiai dėmesio sulaukė edukacinis užsiėmimas „Tapyba žodžiais“. Užsiėmimo dalyviai supažindinami su litvakų dailininko S. Bako gyvenimo istorija, remdamiesi dailininko autobiografine knyga „Nutapyta žodžiais“ diskutavo apie skausmingas patirtis gete, egzistencines žmogiškumo paieškas, kurio metu naudojosi naujai įdiegta virtualia priemone – Samuelio Bako meno pažinimo svetaine www.menas.samuelisbakas.lt. Naujoji svetainė sulaukė pozityvių moksleivių atsiliepimų: Raseinių raj. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos auklėtinė rašė: „Noriu sugrįžti į Samuelio Bako muziejų ir pasėdėti tarp jo kurtų paveikslų. Jie nerealūs. Kitokie nei įprasta matyti (bent man). Gerai, kad yra muziejaus sukurta programėlė, kuria galiu pasinaudoti. Ačiū“. Pagėgių Natviškių Zosės Petraitienės pagrindinės mokyklos pedagogas Ž. Mickeliūnas rašė: „Labai patiko edukacija Samuelio Bako muziejuje „Tapyba žodžiais“. Puikiai perteikta informacija net ir jaunesnio amžiaus mokiniams. <..> Labai interaktyvu ir vaizdu. <...> Mokiniams patiko patiems savo telefonais interaktyviai pakeliauti po virtualų menas.samuelisbakas.lt tinklapį. Tai juos įtraukia“.
 
Holokausto ekspozicijoje daugiausiai dėmesio sulaukė edukacija „Holokaustas Lietuvoje: Misijos“, kurios metu moksleiviai gilino savo žinias apie nacių okupacijos metais Lietuvoje vykdytas žydų žudynes. Šiame padalinyje ekskursijas moksleiviai turėjo galimybę klausytis ir anglų kalba vedamų muziejaus savanorio iš Austrijos organizacijos „Gedenkdienst” Florian Edlinger ekskursijų. Kalvarijų gimnazijos pedagogė A. Vaičiūnaitė-Levuškienė taip atsiliepė apie patirtis Holokausto ekspozicijoje: „Holokausto Lietuvoje: Misijos“ edukacijos metu didžiulį įspūdį visiems paliko „Malina“, jos atmosfera, susidomėti ekspozicija priverčiančios veiklos paskatino atidžiau susipažinti su tragedijos istorija ir kontekstu. Savanorio iš Austrijos vedamas užsiėmimas greta istorijos žinių plėtė ir anglų kalbos žinias“.
 
Moksleivių ir mokytojų patirtis geriausiai apibūdina Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos pedagogės Ž. Klimienės atsiliepimas: „Nėra taip paprasta žodžiais įvardinti visa, ką mūsų mokiniai gavo šios ekskursijos metu: daug pasako nuriedėjusi per skruostą ašara klausantis istorijos faktų ir žiūrint į pasmerktųjų nuotraukas: iškalbinga tyla stovint Paneriuose; emocijos, kai bandoma nusakyti pamatytus ir išgirstus dalykus. Svarbu, kad mokiniai sužinojo daug naujo apie žydų tautą, jos papročius, religiją – taip ne tik gaunama informacija, bet ir ugdomas tolerantiškumas, kito ir kitokio supratimas, pagarbus požiūris į kiekvieną žmogų“.
 
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus komandoje savo srities muziejininkai-edukatoriai Jurgita Jackevičiūtė, Natalja Cheifec, Mantas Šikšnianas, dr. Šarūnė Sederevičiūtė ir sąvanoris Florian Edlinger kviečia registruotis ekskursijoms visus norinčius: edukacinės programos yra pritaikytos ir moksleiviams, ir suaugusiems ir senjorams. Jau šį šeštadienį, sausio 22 d. muziejininkė-edukatorė Jurgita Jackevičiūtė kvies į specializuotas ekskursijas Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10, Vilnius): 11.00 val. junkitės į šeimoms pritaikytą turą po Samuelio Bako ekspoziciją, o 13.00 val. - po parodą „Arbit Blatas: modernistas teatro aplinkoje“. 
 
Organizatorius:                                         Projekto rėmėjas ir partneris:                               Partneris:
                                        JAV AMBASADA, VILNIUS - GINSTATA                                                  
 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti