0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Teisuolių alėja: Justinas Dubininkas, Marijona Dubininkienė, Ramutė Dubininkaitė (Raškevičienė)

 
Publikuota: 2021-12-17

 JUSTINAS DUBININKAS

1893–1966
 
MARIJONA DUBININKIENĖ
1897–1982
 
RAMUTĖ DUBININKAITĖ (RAŠKEVIČIENĖ)
g . 1930
 
Mama suprato, kad būti visiems kartu pavojinga ir slėpusiems žmonėms sunku išmaitinti dar penkis svetimus, be to, nelaimės metu galime žūti visi, todėl nusprendėme išsiskirti ir slapstytis atskirai.
Izaokas Glikas
 
 
Jankelio ir Malkės Glikų dukrą Miną, tapusią Janute, ir sūnų Kopelį, tapusį Petru, priėmė Justinas ir Marijona Dubininkai, gyvenę Žalvėderių kaime, Šakių rajone. Šeimos galva Jankelis Glikas su vyriausiuoju sūnumi Leiba buvo nužudyti Kudirkos Naumiestyje 1941 m. liepos 4 dieną. Dubininkai per visą nacių okupaciją slapstė ir Pilviškių gyventoją Abeliūtę. Nepamainoma tėvų pagalbininke slapstant žydus buvo vyresnioji Dubininkų dukra Ramutė. Ji nešiodavo besislapstantiems maistą, vaikščiodavo po kaimą, stengdamasi išsiaiškinti, ar negresia policininkų kratos. Glikai dažnai keisdavo slapstymosi vietas, bet nuolat grįždavo ir būdavo priimami pas Dubininkus.
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį.
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti