0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PRANEŠIMAS SPAUDAI. MAGIŠKAS TEATRO PASAULIS LITVAKŲ DAILININKO ARBIT BLATO KŪRINIŲ PARODOJE

 
Publikuota: 2021-12-08

Litvakų dailininko Neemijos Arbit Blato (1908, Kaunas—1999, Niujorkas) kūrinius ir gyvenimo akimirkas, užfiksuotas laikmečio fotografijose, menininko asmeninius daiktus vėl apšvies rampų šviesa - gruodžio 16 d. Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) lankytojams atveriama paroda ,,Arbit Blatas: modernistas teatro aplinkoje”.

Neemija Arbit Blatas gimė Kaune 1908 m. lapkričio 19 d.  Produktyvus tapytojas, grafikas, skulptorius, scenografas, dirbęs Vankuverio, Venecijos, Madrido, Lisabonos, Strasbūro, Hamburgo,  Varšuvos teatruose, šiemet švęstų savo 113-ąjį gimtadienį. Vos septyniolikos sulaukęs jis atvyko į Paryžių, kur mokėsi iš geriausiųjų L’École de Paris meno mokyklos atstovų. 1939 m. persikėlė gyventi į Niujorką, ten susipažino su Metropoliteno operos soliste Regina Resnik, tapusia jo žmona, įvedusia į teatro pasaulį.
 
Parodoje „Arbit Blatas: modernistas teatro aplinkoje“ eksponuojami dailininko tapybos, skulptūros, grafikos kūriniai, tarp kurių ir  tikra „šventė akims“ – litografijų albumas su Kurto Weillio zongų operos „Opera už tris skatikus“ (pagal Bertoldo Brechto zongų eiles) personažais, kurie atgijo ir bronzinėse skulptūrėlėse. Išskirtinas ir litografijų ciklas, skirtas žydų kilmės prancūzų mimui Marceliui Marceau (Mangeliui), atliekančiam savo l’art du silence pasirodymus, liudijantis N. Arbit Blato bičiulystę su šiuo garsiu aktoriumi.
 
Lankytojų dėmesiui pristatomos ir fotografijos iš dailininko gyvenimo Prancūzijoje, liudijančios artimą N. Arbit Blato ir tokių didžiųjų meistrų kaip Jacquesas Lipchitzas, Pablas Picasso, Maurice’as Utrillodraugystę. Dailininkas apibūdinamas kaip paskutinysis L’École de Paris mokyklos atstovas, Paryžiaus mokyklos metraštininkas, kūriniuose įamžinęs didžiuosius modernizmo srovių pradininkus: jų portretai rikiuojasi 1962 m. išleistame litografijų albume „Homage a lÉcole de Paris“, kurio lakštai bus eksponuojami Samuelio Bako muziejuje.
 
Už nuopelnus prancūzų menui N. Arbit Blatas apdovanotas Garbės legiono ordino Riterio ir Karininko kryžiais, Izraelio Valstybės Masada medaliu ir kitais apdovanojimais. Šiuos garbingus apdovanojimus, kaip ir keletą kitų asmeninių dailininkui ir jo šeimai priklausančių daiktų, taip pat bus galima pamatyti parodoje.
Savo kūryboje apjungęs modernizmo sroves, Neemija Arbit Blatas pasinėrė į meno ir teatro pasaulio magiją, tapusią jam neišsenkančiu įkvėpimo šaltiniu. Parodoje pristatomi kūriniai – retai eksponuojamos ar visai nerodytos Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus dailės kolekcijos dalis. Ekspoziciją praturtina fotografijos, asmeniniai dailininko daiktai, kontekstiniai kūriniai iš Lietuvos nacionalinio dailės, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų.
 
Paroda „Arbit Blatas: modernistas teatro aplinkoje“ Samuelio Bako muziejuje veiks nuo 2021 m. gruodžio 16 iki 2022 m. kovo 20 d.
 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti