0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

MĖNESIO EKSPONATAS

 
Publikuota: 2021-07-01

 Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje saugomos tarpukario jidiš teatrų afišos, kurių kopijos puošia ir Samuelio Bako muziejų, tačiau dėl retam įskaitomo raidyno, jos dažnai lieka nebylios.

Šios afišos antraštė skelbia: „Pirmasis jidiš Tautos teatras, vadovaujamas Nachumo Lipovskio, prisidedant Ester Lipovskai“. N. Lipovskis gimė 1874 m. Nesvyžiuje, dar vaikystėje netekęs tėvų tapo našlaičiu ir būdamas dvylikos atvyko į Vilnių. Vėliau jo kelias pasuko į Maskvą, kur N. Lipovskis pradėjo savo pažintį su teatru. Nors jis puikiai vaidino, tačiau dirbant Avromo Icchoko Kaminskio trupėje atsiskleidė N. Lipovskio kaip puikaus vadybininko talentas ir jis ėmėsi dirbti užkulisinį organizacinį darbą bei vadovauti jidiš teatro trupėms.
 
1883 m. Rusijos imperijoje buvo uždrausti spektakliai jidiš kalba. Dėl jos skambesio panašumo į vokiečių kalbą, kūrybingi teatralai šią problemą sprendė prašydami leidimo vaidinimams vokiečių kalba, tačiau išliko rizika, jog spektaklio rengėjai bus demaskuoti ir nubausti. Ryžtingo žingsnio padėčiai pakeisti ėmėsi būtent N. Lipovskis. Geri santykiai su valdžia, užmegzti ryšiai su rusiško teatro aktoriais ir puikūs organizaciniai gebėjimai lėmė, jog N. Lipovskis prisidėjo prie jidiš teatro veiklos atkūrimo. Su rusų aktorių pagalba, 1903 m. birželio 20 d. jis gavo Rusijos imperijos valdžios leidimą vėl oficialiai vaidinti spektaklius jidiš kalba.
 
1908 m. N. Lipovskis Vilniuje įkūrė Tautos teatrą (jid. - Folks teater), kurio veiklą nutraukė Pirmas pasaulinis karas, tačiau 1918 m. jis vėl atvėrė duris. Afišoje anonsuojami 1919 m. vieno lapkričio savaitgalio renginiai: penktadienį buvo vaidinama operetė „Malkelė kareivis“, šeštadienį buvo rengiami du pasirodymai: žiūrovai galėjo išvysti operetę „Chuliganas Hackelė“ ir „Amerikietė“, o sekmadienį buvo vaidinamas spektaklis „Po juodaja chupa“. Grėsmingai skamba ne tik pjesės pavadinimas, panašu, kad ir siužetas buvo bauginantis - prie šio spektaklio pavadinimo yra prierašas – „žmonių su silpnais nervais prašome neateiti“.
 
Parengė: Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus ekspozicijos vadovė Saulė Valiūnaitė
 
 
 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti