0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

TEISUOLIŲ ALĖJA: KAROLIS JARMALA

 
Publikuota: 2021-06-18

 KAROLIS JARMALA

1900–1974
 
Pačiame sąmyšio – šoko – įkarštyje, panašiai, kaip dažnai būna dramose, atėjo pas tėvą žemo ūgio liesas žmogus, vardu Karolis Jarmala, iš Aukštadvario kaimo netoli Veisiejų ir, vykdydamas savo tėvo paskutinę valią, pasiūlė mums prieglobstį savo ūkyje, kaip padėką už mano senelio suteiktą neapsakomą pagalbą Karolio Jarmalos tėvui praeityje.
Mošė Kuklianskis
 
 
Veisiejų vaistininkas Saulius Kuklianskis su žmona gydytoja Zinaida ir trimis vaikais Moše, Ana ir Samueliu, prasidėjus karui, bėgdami nuo bombardavimų, pasitraukė iš Alytaus, kur tuo metu gyveno, ir po ilgų klajonių, patyrę pavojingų susidūrimų su baltaraiščiais, pasiekė gimtuosius Veisiejus. Zinaida Kuklianskienė, tikėdamasi gauti leidimą gyventi Veisiejuose, išvyko į Alytų, pakliuvo į rankas budeliams, kurie tomis dienomis gaudė ir žudė žydus, ir iš Alytaus nebegrįžo. Manoma, kad Zinaida Kuklianskienė buvo nužudyta 1941 metais rugpjūčio 13 dieną Vidzgirio miške. 1941-ųjų rugsėjį Veisiejų žydai sužinojo šiurpią naujieną – Leipalingyje išžudyti visi žydai ir rengiamasi sunaikinti ir Veisiejų žydus. Veisiejų žydams buvo pranešta, kad rugsėjo 15 dieną jie bus perkelti neva darbams į Katkiškės kaimą šalia Lazdijų. Perkėlimo išvakarėse pas Kuklianskius netikėtai atėjo Karolis Jarmala ir pasiūlė pagalbą. Nors Kuklianskiai iki tol nepažinojo Jarmalos, pasitarę nusprendė dar tą pačią naktį palikti namus ir eiti pas Jarmalą. Visi Veisiejų, Kapčiamiesčio, Rudaminos ir Lazdijų žydai, tarp jų ir daugelis Kuklianskių giminių, 1941-ųjų rugsėjo 15 dieną buvo suvaryti į stovyklą Katkiškėje ir lapkričio 3 dieną nužudyti. Sauliaus Kuklianskio ir jo vaikų Mošės, Anos ir Samuelio kova dėl išlikimo truko 34 mėnesius. Šiame gyvybės ir kančios kelyje Kuklianskiams išlikti padėjo žmonės, kuriuos ši šeima dabar vadina angelais.
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį.
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018
 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti