0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Teisuolių alėja: Marija Fedecka

 
Publikuota: 2020-07-14

Marija Fedecka ir Adlena (Dala) Smilg 

MARIJA FEDECKA
1904–1977
 
Ar jis galėtų apkabinti savo vaiką, jeigu jo
rankos būtų suteptos kitų vaikų krauju,
paklausė Marija gestapo agento...
 
Marija Fedecka ir jos vyras Stanislavas prieškario Vilniuje buvo žinomi aktyvūs antisemitizmo priešininkai. Marijos Fedeckos adresą žinojo visi, kuriems reikėjo pagalbos. Marija veikė be jokių organizacijų paramos. Jos sūnus Zemekas (Ziemowit) sakė: „Per okupaciją mano mama stojo į asmeninį karą prieš gestapą…“ Nebuvo nė vienos nakties, kad Marijos Fedeckos namuose nebūtų glaudęsi žydai. „Kartą naktį mano lovoje miegojo ir žydas peršauta krūtine, ir moteris, kurią buvo spėję užberti kalkėmis per žudynes Paneriuose“, – prisimena Marijos sūnus. Marija papirkdavo pasų įstaigos darbuotojus, kad gautų „tikrus“ suklastotus dokumentus žmonėms, kuriems grėsė pavojus. Esminė problema buvo rasti lėšų gelbėti žydams. Dukra Barbara prisimena, kaip mama iš namų nešdavo į turgų parduoti daiktus.
 
Už išgelbėtą gyvybę Marijai Fedeckai dėkingi Volodia Zalkindas, Roza Chwoles ir jos dukra Ana, ponia Szabad su dukterimis Amy Szabad Navaro ir Irena Szabad Pruzan, daktaras Shadovsky su šeima, advokatas Mire Brand, ponia Kačerginska. 1941 ir 1943 m. pas Fedeckius kurį laiką slapstėsi Aleksandras, Emilija ir Gabrielis Sedliai. Per visą nacių okupaciją Marija Fedecka slapstė Vilniaus advokato dukrelę Adleną (Dalą) Smilg. Po karo garsus poetas Avromas Suckeveris parašė poemą „Marija Fedecka“ apie žydų mergaitės Dvoiros išgelbėjimą.
 
 
Marija Fedecka ir Roza Chwoles
 
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti