0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

Savickų dinastijos paroda „Kartos ir likimai“

 
Jurgis Savickis, Augustinas Savickas, Algirdas Savickis, Raimondas Savickas, Ramunė Savickaitė – penki menininkai, keturios kartos ir daugiau nei šimtas Lietuvos istorijos metų, persipynusių su Savickų šeimos likimu.
 
Šeimos istorijoje visko daug: vilčių kupinas Lietuvos diplomato ir rašytojo Jurgio Savickio gyvenimas su pirmąja žmona Ida Trakiner-Savickiene, nelaiminga vyresniojo Savickių sūnaus Algirdo meilė žydaitei Julikai – paskui ją ir įdukrą Reginutę į Kauno getą savanoriškai pasitraukęs vyras buvo nušautas sargybinio; paskutinėmis karo dienomis, vokiečių armijai jau traukiantis iš Lietuvos, pražuvusi Ida Savickienė, jos mirties aplinkybes tebegaubia spėlionės.
 
Algirdas Savickis taip ir „liko“ Lietuvos dailės klasiko Augustino Savicko (1919–2012) broliu, Lietuvos dailės pasaulyje tespėjusiu įspausti vos keletą pėdsakų.
 
Augustinas Savickas visą gyvenimą kamavosi anksti netekęs brolio ir mamos. Jo vaizduojami personažai persismelkę melancholija, tragizmu, vienatve. Dažnai tai archetipinė motinos figūra, artėjanti prie liaudiškų „smūtkelių“ formų.
 
Savickų šeimos polinkį į menus neabejotinai inspiravo Jurgis Savickis – visapusiškai išsilavinęs žmogus, rašytojas, diplomatas, visą gyvenimą domėjęsis menu ir kaupęs lietuvių dailės ir liaudies meno kolekciją.
 
Augustino sūnus ir Jurgio anūkas Raimondas Savickas bei jo dukra Ramunė Savickaitė toliau tęsia šeimos liniją ir įsilieja į šiuolaikinių Lietuvos tapytojų gretas: kūriniuose Raimondas reflektuoja XX a. geopolitinių vingių persmelktos šeimos istorijos temas, Ramunė – portrete įamžina senelį Augustiną, tapo Algirdo paletei artima spalvų gama. 
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti